Met de aanschaf van een nieuwe in- en uitschuurlijn doe je een investering voor tenminste een periode van twintig jaar. Hiervoor heb je een combinatie nodig waarmee je alle kanten op kunt. Maatschap Sijtsma & Zn. heeft bij Bijlsma Hercules haar wensenlijstje op tafel gelegd waarna er een doordachte combinatie door de engineering is samengesteld, waarbij maatwerk is geleverd op de basiscomponenten. De robuuste combinatie is afgelopen september in gebruik genomen.
“De plakkerige klei hier veroorzaakt al snel kluiten bij het rooien. Daarom rooien wij het liefst relatief vroeg waardoor er meer moederknollen meekomen van het land. De verwerkbaarheid kan per kipper verschillen” geeft Sjoerd Sijtsma aan. De maatschap verwerkt jaarlijks zo’n 80 hectare pootgoed, 35 hectare tafelaardappelen en 15 hectare frietaardappelen die gerooid worden met een AVR vierrijer. “De nieuwe combi heeft genoeg capaciteit om de rooier bij te houden en het product nauwkeurig te inspecteren via de leesunits. We kunnen een trailer binnen drie kwartier netjes vol draaien”. De combinatie bestaat uit een stortbak BSB 6124 HS-1, productreiniger BPR 247 RE, leesunit LU 400-240 en een voorsorteerder BVS 247 DR PU. Sjoerd Sijtsma verwacht met deze lijn “klaar te zijn voor de toekomst” en licht enthousiast de belangrijkste details toe van de door hen bestelde configuratie.
Tevens is de bak in het schuine gedeelte met een meter verlengd. Een sensor regelt traploos de snelheid van de bodemkettingen om zo de productstroom constant te houden. De losvloer wordt aangedreven met twee kettingen aan de buitenkant en in het midden is de losvloer extra ondersteund met een rollenketting, zodat inzakken onmogelijk is. De kettingen worden automatisch gesmeerd en de losbodemaandrijving vindt plaats aan beide zijden van de aandrijfas. Praktisch detail zijn de kijkroosters in de zijschotten, waarmee je de kipper kunt inspecteren. De bak is zo in balans dat hij aan de trekhaak maar 800 kilo weegt en op één lepel van de heftruck te verplaatsen is”. “Het instortschot is in hoogte verstelbaar en kan verhoogd worden, waardoor wij er zonder morsen aardappelen met een laadbak of kistenkantelaar in kunnen kiepen. De bak heeft inrijverlichting aan de zijkanten. In het donker kunnen we op de spiegels tussen de twee lichten de bak inrijden. Het morsen wordt tegengegaan door twee achter elkaar gemonteerde rubberflappen. De bak van dit model heeft op ons verzoek zowel aan de onder- als aan de bovenkant een horizontale knik om een gelijkmatige productstroom te bevorderen.
“De reiniger bestaat uit een combinatie van 4 RVS rollen en 3 ellipsrollen, waardoor een hoog reinigend vermogen ontstaat. Dankzij de ellipsrollen hecht er geen grond of tarra aan de RVS rollen, waardoor een kluitendrijver overbodig is. De rollen zijn traploos instelbaar, zoals de gehele boventrein overigens, zodat we al naar gelang de hoeveelheid grond en kluiten op een kipper de snelheid kunnen aanpassen. De afvoerband hebben we met 70 centimeter laten verlengen naar vier meter zodat de band voorbij het inspectiebordes uitsteekt.”
“Om stootblauw tegen te gaan, is onder de overloopband van de rollenreiniger naar de leesunit, dus precies op de ‘valplek’ van de aardappelen, geen onderplaat gemonteerd. Hierdoor landen de aardappelen zacht. De afstort naar de beide leesbanden is in breedte verstelbaar. Dat geeft de mogelijkheid om de productstroom dichter voor de voorsorteerder langs te sturen zodat er sneller geraapt en minder ver gereikt hoeft te worden. Dit is vooral handig bij een kipper met veel kluiten. Het tweede deel van de leesbanden zijn op ons verzoek verlengd van 1,5 naar 2,5 meter, zodat we met vier mensen probleemloos kunnen sorteren. De bordessen zijn individueel in hoogte verstelbaar. De kluiten die je voorwaarts weg gooit komen op een midden-afvoerband terecht. Geen gedoe met kluiten achterwaarts weggooien! De leesbanden hebben we overigens op verzoek óók voorzien van elektromotoren. De leesbanden hebben twee draairichtingen en zijn voorzien van een stuursnaar zodat scheefloop niet voorkomt.” De nieuwe combi heeft voor Maatschap Sijtsma & Zn. genoeg capaciteit om de rooier bij te houden en het product nauwkeurig te inspecteren. Een productvriendelijke in– en uitschuurverwerking is belangrijk voor de teler van hoogwaardig pootgoed en tafelaardappelen.
“Ook deze unit is traploos instelbaar en wij sorteren er maten tussen de 35 tot 70 millimeter mee uit. Voorsorteren zal bij ons in de toekomst alleen maar toenemen. Bij het inschuren geeft het ons de mogelijkheid om de bovenmaat er alvast uit te draaien. Zo hoeven we die niet te bewaren of er later uit te sorteren en kunnen we profiteren van een gunstige af-land prijs voor de bovenmaat, al zo vroeg in het seizoen. Bij het afleveren van de tafelaardappelen draaien we de ondermaat, minder dan 40 millimeter, er alvast uit. Dat is ook geen probleem want grond en overig tarra is dan al uit de partij. Wanneer we de unit niet willen gebruiken is die eenvoudig hydraulisch onder een hoek van 40 graden omhoog weg te schuiven, totdat de onderste afvoerband op gelijke hoogte met de leesbanden komt. Bijlsma Hercules heeft speciaal hiervoor een frameconstructie ontwikkeld die voor het eerst op deze machine is geleverd.”
Maatschap Sijtsma & Zn. is tevreden over de samenwerking met Bijlsma Hercules. “We zijn meerdere keren met elkaar om de tafel geweest en hebben ervaren dat zij onze praktijkwensen herkennen en eraan gewend zijn om die te vertalen naar klantspecifieke oplossingen. Onze klantwensen waren het uitgangspunt”, zo vat Sjoerd Sijtsma de gesprekken samen. “Met deze configuratie staan we voorgesorteerd voor de toekomst, dus wat wil je nog meer? Het is geen koopje, maar dan ben je wel in één keer klaar”.
Link naar originele artikel: https://www.akkerbouwbedrijf.nl/oogst-en-bewaring/aardappelen-oogsten/maatschap-sijtsma-zn-klaar-voor-toekomst-met-combi-van-bijlsma-hercules/.
Tekst: Jan Geert Vedelaar | Beeld: Sjoerd Sijtsma